Hold stien din ren

Å «holde stien sin ren» kan være en lønnsom affære i dagens samfunn både som privatperson og som ansatt eller leder i en bedrift. Konsekvensene av en «skitten sti» kan ofte blir stor, større enn man hadde trodd og de fleste er ikke forberedt på det som kommer etter at det er oppdaget. For det blir som regel oppdaget og offentliggjøringen kommer, enten via media, i sosiale medier eller internt i bedriften, vennegjengen eller familien. Uansett form, det er like ydmykende!

Jeg har ofte fundert på disse som ikke klarer å holde stien sin ren, de som blir fristet til å ta snarveier fordi man kanskje vil spare tid og penger, samtidig som tanken om at «ingen vil oppdage det» farer gjennom hodet deres. Jeg skjønner dem, skjønner at de vurderer det med alt presset som er der ute. Krav til effektivitet, mer penger og det perfekte. Men man kan ikke ha det godt med seg selv etter man har tatt et valg for å bedre seg selv på bekostning av andre. Nervøsiteten for å bli oppdaget, energien man bruker på å skjule spor og uansett om man lar være å tenke på det så vil det alltid ligge i bakhodet. Enten det «bare» var en liten forsikringssvindel som privatperson for å få noen ekstra tusen lapper eller det er en løgn for å bedre bedriftens posisjon eller din egen posisjon i bedriften.

Jeg har derfor alltid vært bevisst på at jeg vil holde min sti så ren som mulig. Delvis fordi jeg ikke har nerver til å holde slikt skjult og fordi jeg tror det er slitsomt psykisk, men også fordi jeg vil at andre skal oppfatte meg som ærlig og redelig. I tillegg mener jeg at det må være lettere å leve et liv med ren samvittighet og slippe å se seg over skulderen stadig vekk.

Når det stormet som verst i en bedriften jeg jobbet i, var jeg glad for mitt valg. Det ble en maktkamp uten like der alle beskyldte alle, løgnene haglet og mange tok snarveier for å bedre sin posisjon. Alt i bedriften ble gjennomgått og alle ulumskheter ble oppdaget og dratt frem. I denne perioden kunne jeg endelig høste frukter av mine valg. Ingen hadde noe å ta meg for og mens andre gikk nervøse og anspente rundt følte jeg meg trygg og rolig. Min sti var ren! Jeg ble enda mer bevisst på å holde stien ren i denne perioden for jeg visste at hvis jeg trådde feil så ville det bli oppdaget og brukt i mot meg øyeblikkelig.

Det meste av det vi gjør i dag etterlater seg skriftlig spor og i noen tilfeller video/lyd-spor. Kravene til dokumentasjon, kontroller og varslingssystemer blir større og større. Det vil si at sjansen for å bli oppdaget er mye større nå enn før, samtidig som konsekvensene er hardere og mer omfangsrike med offentlig ydmykelse. Så hvorfor tørr fortsatt personer eller bedrifter å ta sjansen? Hvorfor begir de seg ut på økonomisk svindel når bevisene er så lette å skaffe bare man setter ressurser på det?

Min egen konklusjon er at i lengden er det mer lønnsomt å holde stien sin ren, både med tanke på det økonomisk, ens omdømme og egen velvære. Ærlighet varer lengst!

Leave a Reply